De onbekendste First Lady

Melanie Trump wordt binnenkort de nieuwe bewoonster van het Witte Huis in Washington (bron foto - Wikipedia)
Melanie Trump wordt binnenkort de nieuwe bewoonster van het Witte Huis in Washington (bron foto – Wikipedia)

Op 20 januari 2017 wordt Donald Trump officieel de nieuwe president van de Verenigde Staten. Zijn echtgenote Melanie is dan automatisch de nieuwe First Lady. Ze komt in de voetsporen van illustere voorgangers zoals Jackie Kennedy, Hillary Clinton en Michelle Obama.

Opvallend

Veel minder bekend is Nina Sjtanski. Ze was korte tijd First Lady van een land dat niet bestaat. Haar loopbaan is opvallend en boeiend. Ze had met haar uiterlijk en figuur gemakkelijk fotomodel kunnen worden in Parijs, New York of Milaan. Ze is echter gepokt en gemazeld in het imperium van Poetin.

De loopbaan van Nina Sjtanski wordt ruw onderbroken (bron foto - Wikipeda)
De loopbaan van Nina Sjtanski wordt ruw onderbroken (bron foto – Wikipeda)

Republiek

Ze werd in 1977 geboren in Tiraspol. Dat was in de Sovjet Unie, in de deelrepubliek Moldavië. Toen het communistische wereldrijk rond 1990 in elkaar stortte, werd in Moldavië hevig gevochten. De nieuwbakken republiek wilde zelfstandig zijn, misschien aansluiten bij Roemenië. Daar voelden de inwoners van de oostelijke provincie Transnistrië niets voor, zij wilden bij Rusland horen. Na een gewapende strijd van twee jaar kwam er in 1992 een wapenstilstand. Die duurt tot op heden.

Erkenning

Transnistrië heeft een parlement, president, verkiezingen, munteenheid. Maar het is internationaal niet erkend. Staatsrechtelijk hoort het bij Moldavië, maar de regering in Chisinau heeft er niets te zeggen. Tiraspol steunt praktisch, moreel en financieel zwaar op Moskou en Poetin.

Melanie Trump is First Lady in een land dat iedereen kent (bron foto - Wikipedia)
Melanie Trump is First Lady in een land dat iedereen kent (bron foto – Wikipedia)

Mooi

In dat klimaat maakte Nina Sjtanski een opvallende carrière. In 2012 werd ze minister van Buitenlandse Zaken. Zo kreeg Transnistrië, dat een bedenkelijke reputatie van boevennest had, letterlijk een mooi gezicht naar buiten. In 2015 maakte ze de volgende stap, ze trouwde met de president.

Boevenstaat

Van 1991 tot 2011 was Igor Smirnov de sterke man van Transnistrië. Hij had de troepen aangevoerd in de burgeroorlog van 1990-1992. Na 20 jaar zette het Kremlin hem aan de kant, in 2011 won de jonge Jevgeni Sjevtsjuk de presidentsverkiezing. Met zijn mooie echtgenote had de boevenstaat een perfect gezicht naar buiten. Ze waren de Gorbatsjovs van Transnistrië.

Nina Sjtanski was een blauwe maandag First Lady van een land (het gele op het kaartje) dat officieel niet bestaat (bron foto - Wikipedia)
Nina Sjtanski was een blauwe maandag First Lady van een land (het gele op het kaartje) dat officieel niet bestaat (bron foto – Wikipedia)

Stalin

Maar in december 2016 werd Sjevtsjuk onverwacht niet herkozen. De reden is niet duidelijk. Misschien kwam Sjtanksi te dicht bij het vuur. Russen en Sovjets hebben weinig op met First Lady’s. Van Stalin en Brezjnjev is onbekend of ze een vrouw hadden.

Abrupt

Melanie Trump is normaal gesproken vier of mogelijk acht jaar de bewoonster van het Witte Huis. Nina Sjtanksi’s carrière als First Lady van Transnistrië werd abrupt afgebroken. De kans is dat ze met haar man naar Moskou gaat.

Vassil Levski (bron foto - auteur)
Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Levski is nooit getrouwd, hij vond dat bij zijn totale toewijding aan de revolutie geen echtgenote paste. Hij had wel een nauwe band met zijn moeder, en ook met baba (oma) Tonka, een belangrijk lid van het revolutionaire comité in Rousse.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *