Grandeur

Het kersverse Franse staatshoofd met echtgenote Brigitte (bron foto – Wikipedia)

Kan de nieuwe, Franse president Macron zijn land de grandeur van weleer teruggeven? Het valt te betwijfelen, maar Frankrijk en Europa hebben het hard nodig.

Onder Sarkozy (2007-2012) en Hollande (2012-2017) is la douce France flink weggezakt. Charles de Gaulle (1958-1969) schiep de Vijfde Republiek en gaf zijn land daarmee de broodnodige impulsen.

Leiding

Sinds het begin van de 21e eeuw heeft Frankrijk de leidende rol in Europa moeten afstaan aan Duitsland. Sinds in 1957 de Europese Unie van start ging onder de naam EGKS (Europese Gemenschap vam Kolen en Staal) is de as Parijs-Bonn, later Parijs-Berlijn, de kurk geweest waarop de Europese samenwerking dreef.

Gaat de tricolre onder Macron trots en fier wapperen? (bron foto – Wikipedia)

Met de toetreding van acht voormalige communistische landen in 2004 is het accent naar het oosten verschoven. De benoemimg van de Pool Tusk in 2014 als voorzitter van de Europese raad was het duidelijkste signaal daarvan. Tusk werd in het zadel geholpen door de Duitse bondskanselier Merkel. Mutti Merkel heerst sinds 2005 over Duitsland. De kans lijkt vrij groot dat ze na de Bondsdagverkiezing in september aan haar vierde termijn kan beginnen. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Helmut Kohl, de legendarische kanselier van de Duitse eenheid.

Bruni

En Frankrijk? Onder Mitterand (1981-1995) en Chirac (1995-2007) had Frankrijk nog iets van de oude grandeur. Onder Sarkozy, zijn charmante echtgenote Carla Bruni ten spijt, en Hollande is dat flink weggezakt.

Het is de vraag of Macron dat kan herstellen. Hij heeft vooralsnog weinig presidentiële allure, dat is nodig voor de bewoner van het Elysée. Onder Hollande was hij minister. Het was een slimme zet van Hollande om Macron naar voren te schuiven, toen hij inzag dat hij het zelf niet ging redden.

Frankrijk heeft een nieuwe De Gaulle / Caesar nodig (bron foto – Wikipedia)

Schaduw

De Frans-Duitse c.q. Frans-Duits-Poolse as is het hart van de Europese samenwerking. Tussen Berlijn en Warschau botert het, al blijft Polen in de schaduw van Duitsland, het economische succes ten spijt. In 1990 werd gevreesd voor een Duits Europa. Voor het eerst sinds 1945 was er weer één Duitsland, Kohl en Merkel begrepen die angst heel goed en hebben bekwaam gelaveerd tussen een Duits Europa en een Europees Duitsland.

Tegen die achtergrond wordt het hoog tijd dat Frankrijk haar grandeur terug krijgt. Europa heeft dat hard nodig. Het tromgeroffel van Trump’s Amerika is luid en duidelijk, China gaat onverninderd door met haar (economische) opmars. Macron staat een zware, maar noodzakelijke klus te wachten.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Levski zou hebben geoordeeld dat Macron zijn eigen koers moet voeren. Grote landen, zoals Duitsland, Frankrijk of Amerika, moeten dat altijd doen. De Gaulle was één van de meest eigenzinnige leiders van het moderne Frankrijk, en wordt juist daarom gerespecteerd en gewaardeerd. Levski zou vinden dat dat Macron’s leidraad moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *