Kohl en Bonn

Kohl is en blijft de kanselier van de Duitse hereniging (bron foto – Wikipedia)

De onlangs overladen Helmut Kohl wordt alom en terecht geroemd als één van de grootste naoorlogse (West-) Duitse leiders. Sommigen vinden hem de allergrootste. Dat lijkt iets te veel eer.

De reus uit de Pfalz (1930-2017) gaat de historie in als de bondskanselier van de Duitse hereniging. Hij was de man die 16 jaar leiding gaf aan het naoorlogse (West-) Duitsland.

Onderschat

Adenauer bracht West-Duitsland terug in West-Europa (bron foto – Wikipedia)

Daarmee worden andere leiders onderschat. Konrad Adenauer (1949-1963) komt met 14 regeringsjaren op de tweede plaats. Hij heeft destijds West-Duitsland stevig verankerd in de EGKS – de voorloper van de EU – en in de NAVO. Hij is een vergeten kanselier, maar zijn Westpolitik was een prestatie van formaat.

Oostblok

Willy Brandt (1969-1974) was met vijf regeringsjaren één van de kortstzittende bondskanseliers, Zijn Ostpolitik, waarmee hij toenadering zocht tot het destijds gesloten Oostblok, was in zijn tijd volstrekt uniek. Wereldberoemd werd zijn knieval in het getto van Warschau in 1970. Brandt’s tragiek was dat hij in 1974 tot aftreden werd gedwongen omdat Gunter Guillaume, één van zijn naaste medewerkers, een Oost-Duitse spion was.

Brandt herstelde de band met het Oostb;lok (bron foto – Wikipedia)

Andere naam

Van Adenauer tot Kohl regeerden de bondskanseliers in Bonn, een vriendelijk stadje aan de Rijn. In 1999 werd Berlijn de nieuwe hoofdstad van het herenigde Duitsland. Het was een opvallende wijziging. Veel steden en straten in het voormalige Oostblok veranderden na 1989 van naam. Zo werd Karl Marx Stadt in de eerdere DDR hernoemd tot Chemnitz en kreeg de Leninallee in Berlijn als nieuwe naam Landsberger Allee. Maar vrijwel geen enkel ander land kreeg een nieuwe hoofdstad.

Rol

Dat symboliseerde het nieuwe Duitsland en haar veranderde rol in Europa. 10 jaar na de val van het communisme en 54 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog was Duitsland terug in het hart van Europa.

Het hoofdstuk van Duitse deling is definitief afgesloten (bron foto – Wikipedia)

Speciaal

De rol van Bonn was echter niet helemaal afgelopen. Nog altijd wonen en werken er veel ambtenaren. Een aantal ministeries, waaronder landbouw en defensie, zijn er gebleven. De mooie, Duitse term Bundesstadt (bondsstad) benadrukt de speciale positie van de voormalige West-Duitse hoofdstad

Kohl heeft dat als regeringsleider net niet meegemaakt. Zijn opvolger Schröder was de eerste bondskanselier die vanuit Berlijn regeerde. De reus uit de Pfalz legde daarvoor de basis en zal de historie ingaan als de man die West- en Oost-Duitsland bij elkaar bracht.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Levski zou het prima hebben gevonden dat Kohl een sterke, krachtige leider was. De Apostel van de Bulgaarse vrijheid zou er bij hebben opgemerkt dat Kohl tot 1989 een doorsnee, neoliberaal beleid voerde. De Duitser greep de historische kans die hem in handen viel met beide handen aan. Levski maakte zijn definitieve keus voor de revolutie in 1852, na een mislukte priesteropleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *