Obamacare en Guantanamo Bay

Het detentiekamp op Guantánamo Bay, op de oostpunt van Cuba, was er – en is er nog steeds (bron foto – Wikipedia).

Obamacare blijft dus, en definitief. De Amerikaanse president Trump lijdt zijn eerste, grote politieke nederlaag. Obama haalt zijn grootste zege na zijn ambtstermijn. Hij is niet de enige.

Erfenis

Trump zou Obama’s politieke erfenis verpulveren, net zoals Obama af zou rekenen met de politieke nalatenschap van Bush jr. Maar de zwarte Democraat en de blanke Republikein lopen vast in de politieke machineraties van Washington.

Sluiting

Obama had tijdens de verkiezingscampagne in 2008 de sluiting van Guantanamo Bay aangekondigd. Het was de meest omstreden politieke erfenis van George Bush jr.  Het ligt geografisch op Cuba, maar is juridisch Amerikaans grondgebied. Daar zaten alle van terrorisme verdachten vast waar de wereld zich geen raad mee wist. Bush kreeg veel kritiek, maar hield stand, gesteund door de havikken Cheney en Rumsfeld.

Obama en Trump -gezworen tegenstanders (bron foto – Wikpedia)

Hobbels

Op 21 januari 2009, de allereerste dag van zijn presidentschap, tekende Obama het document waarmee de sluiting van Guantanamo Bay kon beginnen. Maar meteen daarna begonnen de problemen, De eerste hobbel was het Amerikaanse Congres. Dat moest er mee instemmen, maar zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden werden beheerst door de Republikeinen. Die lagen dwars. De tweede hobbel bleek onverwacht veel lastiger. Voor de verdachten die uit Guantanamo Bay konden worden vrijgelaten, moest elders op de wereld een plek gezocht worden. Weinig landen bleken bereid om Obama te steunen.

Paradepaardje

Tijdens de verkiezingscampagne in 2016 verkondigde Trump luid en duidelijk dat Obamacare zou worden afgeschaft. Het werd het paradepaardje van zijn binnenlands beleid. In het verziekte, gepolariseerde politieke klimaat van Washington hadden Trump en de zijnen een nog grotere hekel aan Obama en diens volgelingen dan Obama had aan Bush jr.  De buitenstaander-zakenman die tegen vrijwel alle verwachtingen in president werd, zou grote schoonmaak gaan houden in Washington, Obamacare was het startpunt.

Trump en Bush jr. – meer opponenten dan partijgenoten (bron foto – Wikipedia)

Decreet

Maar na een klein jaar presidentschap is daar weinig terecht van gekomen, Trump kan hooguit per decreet regeren, omdat veel Republikeinen hem nog steeds niet zien zitten. Hij heeft het Congres met een Republikeinse meerderheid aan zijn kant en zou, net als Reagan in de jaren tachtig, zijn politieke agenda kunnen uitvoeren. Vooralsnog komt er weinig van terecht.

McCain

De ironie wil dat uitgerekend senator McCain de afschaffing van Obamacare verhindert. Hij was in 2008 de Republikeinse tegenstander van Obama. De politieke erfenis van Obama staat recht overeind, evenals die van Bush jr.  Beide oud-presidenten boeken hun grootste succes na  hun ambtstermijn.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Ook Levski boekte zijn grootste zege pas later. In 1873 hingen de Turken hem op, in 1878 werd Bulgarije politiek onafhankelijk. Obama en Bush jr. mogen bij het leven genieten van hun triomf, Levski kon dat alleen postuum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *