“Koninklijke” familie Trump

Kennedy is ruim een halve eeuw na zijn gewelddadige dood nog altijd een icoon (bron foto – Wikipedia)

Ruim een jaar is Donald Trump president van de Verenigde Staten. Het eigenzinnige staatshoofd en zijn familie beheersen de media. Jarenlang deed de familie Kennedy dat. De Trumps zijn de nieuwe “koninklijke“ familie van Amerika,

Bolwerk

John Fitzgerald Kennedy, president van 1961 tot aan zijn gewelddadige dood in 1963, legde het fundament voor de “koninklijke” familie Kennedy. De wortels liggen in de noordoostelijke staten zoals New York en Massachusets, politiek gezien Democratische bolwerken. Het bekendste vliegveld van New York, JFK, is vernoemd naar de vermoorde president.

Trump is gehaat door zijn tegenstanders, geliefd bij zijn supporters (bron foto – Wikipedia)

Domineren

John was één van de vijf kinderen van Joseph Kennedy en zijn vrouw Rose. Joseph was zakenman, investeerder en politicus, Rose deed liefdadigheidswerk. Maar het was meer dan alleen dat. De Kennedy’s domineerden decennialang de Amerikaanse politiek, zakenwereld en showbusiness. Robert, één van John’s broers, werd in 1968 vermoord. Zijn vrouw Jackie kwam uit de Griekse Onassis dynastie, ze hertrouwde in 1968 met een telg van dat geslacht. Ted, een andere broer, was van 1962 tot aan zijn dood in 2009 senator namens de staat Massachusets. Zijn zoon, John jr.  was als advocaat, journalist en uitgever een veelzijdig mens. Een ongeluk met zijn privé vliegtuig werd hem in 1999 fataal. Zijn dochter Caroline is advocaat, schrijver en diplomaat, onder meer was ze ambassadeur in Japan.

Beide staatshoofden leiden één van de machtigste landen ter wereld (bron foto – Wikipedia)

Voorproefje

Sinds Donald Trump in 2017 president werd, domineert zijn familie de Amerikaanse politiek en media. De verkiezingscampagne in 2016 gaf er een voorproefje van. Al sinds de eerste voorverkiezing, traditoneel in de staat Iowa, gaf ieder weldenkend mens de drammerige zakenman Trump weinig kans. Dwars tegen alle verwachtingen, voorspellingen en opiniepeilingen in won hij in november 2016 van Hillary Clinton. Zijn machtsbasis ligt in de stad New York, met de Trump Tower als zichtbaar symbol van zijn zakelijke imperium.

Echtgenotes

Met zijn drie echtgenotes, de Amerikaanse Maria Maples, de Tsjechische Ivana en later de Sloveense Melanie, kreeg hij in totaal vijf kinderen. Dochter Ivana en schoonzoon Jared zijn met een adviseursrol, zij het formeel onbezoldigd, het dichtste bij de macht. Fred Trump, de vader van de huidige president, was actief in zaken en goede doelen, een gebruikelijke combinatie in de Verenigde Staten. De meeste kinderen zijn, naar het voorbeeld van hun vader en grootvader, actief in het zakenleven en de showbusiness. Sommige doen aan goede doelen.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van gevonden hebben?

Het ging Levski niet om bekendheid of beroemdheid, hij zette zich in voor de bevrijding van Bulgarije van het Turkse koloniale imperium. Met de sterrenstatus van Kennedy en Trump zou hij weinig affiniteit hebben gehad. Toch is hij voor de meeste Bulgaren een nationale held. De wereldberoemde uitspraak van JFK “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country” zou de Apostel van de Bulgaarse vrijheid op het lijf zijn geschreven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *