“Koninklijke” familie Trump

Kennedy is ruim een halve eeuw na zijn gewelddadige dood nog altijd een icoon (bron foto – Wikipedia)

Ruim een jaar is Donald Trump president van de Verenigde Staten. Het eigenzinnige staatshoofd en zijn familie beheersen de media. Jarenlang deed de familie Kennedy dat. De Trumps zijn de nieuwe “koninklijke“ familie van Amerika,

Bolwerk

John Fitzgerald Kennedy, president van 1961 tot aan zijn gewelddadige dood in 1963, legde het fundament voor de “koninklijke” familie Kennedy. De wortels liggen in de noordoostelijke staten zoals New York en Massachusets, politiek gezien Democratische bolwerken. Het bekendste vliegveld van New York, JFK, is vernoemd naar de vermoorde president.

Trump is gehaat door zijn tegenstanders, geliefd bij zijn supporters (bron foto – Wikipedia)

Domineren

John was één van de vijf kinderen van Joseph Kennedy en zijn vrouw Rose. Joseph was zakenman, investeerder en politicus, Rose deed liefdadigheidswerk. Maar het was meer dan alleen dat. De Kennedy’s domineerden decennialang de Amerikaanse politiek, zakenwereld en showbusiness. Robert, één van John’s broers, werd in 1968 vermoord. Zijn vrouw Jackie kwam uit de Griekse Onassis dynastie, ze hertrouwde in 1968 met een telg van dat geslacht. Ted, een andere broer, was van 1962 tot aan zijn dood in 2009 senator namens de staat Massachusets. Zijn zoon, John jr.  was als advocaat, journalist en uitgever een veelzijdig mens. Een ongeluk met zijn privé vliegtuig werd hem in 1999 fataal. Zijn dochter Caroline is advocaat, schrijver en diplomaat, onder meer was ze ambassadeur in Japan.

Beide staatshoofden leiden één van de machtigste landen ter wereld (bron foto – Wikipedia)

Voorproefje

Sinds Donald Trump in 2017 president werd, domineert zijn familie de Amerikaanse politiek en media. De verkiezingscampagne in 2016 gaf er een voorproefje van. Al sinds de eerste voorverkiezing, traditoneel in de staat Iowa, gaf ieder weldenkend mens de drammerige zakenman Trump weinig kans. Dwars tegen alle verwachtingen, voorspellingen en opiniepeilingen in won hij in november 2016 van Hillary Clinton. Zijn machtsbasis ligt in de stad New York, met de Trump Tower als zichtbaar symbol van zijn zakelijke imperium.

Echtgenotes

Met zijn drie echtgenotes, de Amerikaanse Maria Maples, de Tsjechische Ivana en later de Sloveense Melanie, kreeg hij in totaal vijf kinderen. Dochter Ivana en schoonzoon Jared zijn met een adviseursrol, zij het formeel onbezoldigd, het dichtste bij de macht. Fred Trump, de vader van de huidige president, was actief in zaken en goede doelen, een gebruikelijke combinatie in de Verenigde Staten. De meeste kinderen zijn, naar het voorbeeld van hun vader en grootvader, actief in het zakenleven en de showbusiness. Sommige doen aan goede doelen.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van gevonden hebben?

Het ging Levski niet om bekendheid of beroemdheid, hij zette zich in voor de bevrijding van Bulgarije van het Turkse koloniale imperium. Met de sterrenstatus van Kennedy en Trump zou hij weinig affiniteit hebben gehad. Toch is hij voor de meeste Bulgaren een nationale held. De wereldberoemde uitspraak van JFK “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country” zou de Apostel van de Bulgaarse vrijheid op het lijf zijn geschreven.

 

Herwonnen zelfvertrouwen Oost-Europa

Zal Timmermams’ dreigement helpen? (bron foto – Wikipedia)

Op de recente EU-top bleek dat de vluchtelingenproblematiek Europa eens te meer splijt. Het lijkt geen toeval dat de breuklijn min of meer parallel loopt met het voormalige IJzeren Gordijn. Polen, Hongarije en Tsjechië geven Brussel sinds enkele jaren stevig tegengas.

Federaal

De EU kan daar moeilijk mee omgaan. In tegenstelling tot de Verenigde Staten is Europa geen federale staat waar Brussel het laatste word heeft. Frans Timmermans, de Nederlandse vice-voorzitter van de Europese Commissie, wil Polen en Hongarije voor de Europese rechter dagen of anders de landen hun stemrecht in de Europese Raad afnemen. Het is maar zeer de vraag of Warschau en Boedapest voor dergelijke dreigementen zwichten. Midden-Europa heeft haar zelfvertrouwen herwonnen.

Vooralsnog is Orban niet onder de indruk (bron foto – Wikipedia)

Vreugde

Hoe anders was dat in 1989, toen het communisme in Oost-Europa viel. De wereld was uitzinnig van vreugde. Kapitalisme, markteconomie en democratie hadden, zo leek het, hun definitieve overwinning behaald  Brussel was er als de kippen bij om de landen van het voormalige Oostblok het lidmaatschap aan te bieden, zij het tegen een serie strenge voorwaarden. Polen legde haar economie een shocktherapie op, die geweldig goed werkte, Bulgarije had erg veel moeite het goede pad te vinden.

Juk

In 2004 werden acht voormalige communistische landen lid van de EU – Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Estland, Letland en Litouwen. In 2007 volgden Bulgarije en Roemenië, in 2013 Kroatië. Ze waren decennialang onder Sovjet-juk geweest, toch zijn ze binnen één generatie bij de EU gekomen. Sommigen vinden dat veel te snel.

Het voormalige Oostbok heeft haar eigen plek in het nieuwe Europa (bron foto – Wikipedia)

Denkfout

De “oude” EU heeft een cruciale denkfout gemaakt. Duitsland en Frankrijk, die van oudsher de Europese kar trekken, hebben een moderne, liberale economie. Het maatschappelijk denken sluit daarop aan. Polen en Hongarije hebben weliswaar een moderne economie, maar de landen zijn politiek en maatschappelijk conservatief  De parlementen weerspiegelen dat  De Poolse PIS en het Hongaarse Fidesz hebben al enige jaren een absolute meerderheid in de nationale parlementen. Stel dat de VVD 120 zetels in de Tweede Kamer zou hebben en 60 zetels in de Eerste Kamer, dan zouden de liberalen constitutioneel vrij spel hebben.

Meedoen

Het EU-lidmaatschap heeft de voormalige Oostbloklanden, ondanks de grote verschillen tussen bijvoorbeeld Polen en Bulgarije, terecht het gevoel gegeven dat ze weer helemaal meedoen. Brussel had verwacht dat Warschau en Boedapest het spel keurig netjes zouden meespelen. Met het herwonnen zelfvertrouwen van Midden-Europa valt dat echter flink tegen.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Hij zou helemaal eens zijn geweest met de eigen (zinnige) koers van Polen en Hongarije. De Apostel van de Bulgaarse vrijheid had teleurstellende ervaringen met buitenlandse betrokkenheid. Hij besloot daarom dat de Bulgaren zich zelf, op eigen kracht, moesten bevrijden van de Turkse overheersing.

Obamacare en Guantanamo Bay

Het detentiekamp op Guantánamo Bay, op de oostpunt van Cuba, was er – en is er nog steeds (bron foto – Wikipedia).

Obamacare blijft dus, en definitief. De Amerikaanse president Trump lijdt zijn eerste, grote politieke nederlaag. Obama haalt zijn grootste zege na zijn ambtstermijn. Hij is niet de enige.

Erfenis

Trump zou Obama’s politieke erfenis verpulveren, net zoals Obama af zou rekenen met de politieke nalatenschap van Bush jr. Maar de zwarte Democraat en de blanke Republikein lopen vast in de politieke machineraties van Washington.

Sluiting

Obama had tijdens de verkiezingscampagne in 2008 de sluiting van Guantanamo Bay aangekondigd. Het was de meest omstreden politieke erfenis van George Bush jr.  Het ligt geografisch op Cuba, maar is juridisch Amerikaans grondgebied. Daar zaten alle van terrorisme verdachten vast waar de wereld zich geen raad mee wist. Bush kreeg veel kritiek, maar hield stand, gesteund door de havikken Cheney en Rumsfeld.

Obama en Trump -gezworen tegenstanders (bron foto – Wikpedia)

Hobbels

Op 21 januari 2009, de allereerste dag van zijn presidentschap, tekende Obama het document waarmee de sluiting van Guantanamo Bay kon beginnen. Maar meteen daarna begonnen de problemen, De eerste hobbel was het Amerikaanse Congres. Dat moest er mee instemmen, maar zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden werden beheerst door de Republikeinen. Die lagen dwars. De tweede hobbel bleek onverwacht veel lastiger. Voor de verdachten die uit Guantanamo Bay konden worden vrijgelaten, moest elders op de wereld een plek gezocht worden. Weinig landen bleken bereid om Obama te steunen.

Paradepaardje

Tijdens de verkiezingscampagne in 2016 verkondigde Trump luid en duidelijk dat Obamacare zou worden afgeschaft. Het werd het paradepaardje van zijn binnenlands beleid. In het verziekte, gepolariseerde politieke klimaat van Washington hadden Trump en de zijnen een nog grotere hekel aan Obama en diens volgelingen dan Obama had aan Bush jr.  De buitenstaander-zakenman die tegen vrijwel alle verwachtingen in president werd, zou grote schoonmaak gaan houden in Washington, Obamacare was het startpunt.

Trump en Bush jr. – meer opponenten dan partijgenoten (bron foto – Wikipedia)

Decreet

Maar na een klein jaar presidentschap is daar weinig terecht van gekomen, Trump kan hooguit per decreet regeren, omdat veel Republikeinen hem nog steeds niet zien zitten. Hij heeft het Congres met een Republikeinse meerderheid aan zijn kant en zou, net als Reagan in de jaren tachtig, zijn politieke agenda kunnen uitvoeren. Vooralsnog komt er weinig van terecht.

McCain

De ironie wil dat uitgerekend senator McCain de afschaffing van Obamacare verhindert. Hij was in 2008 de Republikeinse tegenstander van Obama. De politieke erfenis van Obama staat recht overeind, evenals die van Bush jr.  Beide oud-presidenten boeken hun grootste succes na  hun ambtstermijn.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Ook Levski boekte zijn grootste zege pas later. In 1873 hingen de Turken hem op, in 1878 werd Bulgarije politiek onafhankelijk. Obama en Bush jr. mogen bij het leven genieten van hun triomf, Levski kon dat alleen postuum.

Oriana Fallaci

De Stefano schreef een mooi portret van een gedreven journaliste (bron foto – auteur)

In 2006 overleed ze, en ze dreigt onterecht te worden vergeten. Oriana Fallaci was één van de meest spraakmakende en vooraanstaande journalisten van de 20e eeuw. Ze was Italiaanse in hart en nieren, misschien nog wel meer Florentijnse.

L’aereo sorvola l’oceano immerse nel buio. All’improviso I finestrini si riempiono di luce. ‘Guarde, Oriana, l’aurora boreale’, sussura ik nipote. Lei non respnonde.  È assopita. stordita dalla debollezza. Siede su una della poltrone reclinabili, coperta dalla sua pelliicia. Ha freddo, anche se l’estate non e ancora finite. È il 4 settembre 2006 e Oriana Fallaci torna a Firenze,

Centrum

Toch verhuisde ze in 1963 naar New York, omdat dat destijds het centrum was van de mondiale journalistiek. Ze woonde er een halve eeuw en schreef vanuit The Big Apple artikelen voor het Italiaanse weekblad l’Europeo.

Vertaler Jan van der Haar heeft het gloedvolle Italiaans vakkundig overgebracht naar nuchter en zakelijk Nederlands:

Het toestel vliegt boven de in het donker gehulde oceaan. Plotseling vullen de raampjes zich met licht. ‘Kijk, Oriana, het noorderlicht’, fluistert haar neef. Ze geeft geen antwoord. Ze is ingedut. versuft en verzwakt. Ze zit in één van de verstelbare stoelen met haar bontjas over zich heen. Ze heeft het koud, al is de zomer nog niet voorbij. Het is 4 september 2006 en Oriana Fallaci keert terug naar huis.

Een grootse klassieker van Oriana Fallaci (bron foto – auteur)

Biografie

In 2013 schreef de Italiaanse journaliste Cristina de Stefano de biografie Oriana, una donna. Twee jaar later verscheen de Nederlandse vertaling Oriana, een vrouw. De titel is een mooie verwijzing naar Fallaci’s klassieker Een man (1979), een bevlogen portret van het verzet van haar Griekse vriend tegen de dictatuur in zijn land.

Ha volute lei questo viaggio verso casa. Da quasi cinquant’anni vive a  New York, ma desidera che tutto finisca dove ha avuro inizio, La cabina è in penombra, per non ferorle glo occhu malare. Accanto a lei ci sono due dotoresse, pronte a intervenire in caso di emergenza. In realtà , resta tutto il viaggio ummobile sul sedile, raggomitolita su sé stessa, immerse nei recorde. Firenze le viene incontro lentamente, partondo con sé il passato.  

Groten

Dezelfde passie had ze voor de interviews, die ze in die jaren had met de groten der aarde, zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt en de Zuid-Vietnamese president Ngyen van Thieu. De vraaggesprekken werden in 1974 gebundeld in Interview met de geschiedenis.

Ze wilde deze reis huiswaarts. Al bijna vijftig jaar woont ze in New York, maar haar wens is dat alles eindigt waar het is begonnen. De cabine is in het halfduister gehuld, om haar zieke ogen te sparen. Naast haar zitten twee vrouwelijke doktoren die in geval van nood zo kunnen ingrijpen. De hele reis lang blijft ze echter in haar stoel zitten, ineengedoken in haar herinneringen. Florence komt haar langzaam tegemoet, en met de stad het verleden..

Zangerig

Op YouTube kun je filmpjes van haar zien, waarop ze wordt geïnterviewd door Amerikaanse collega’s. Ze woont dan al jaren in New York en spreekt vloeiend Engels, maar je hoort het zangerige, melodieuze Italiaans er dwars doorheen.

Fallaci’s kijk op de wereldleiders van haar tijd (bron foto – auteur)

Legendarisch

Haar liefde voor boeken was legendarisch. Zowel in New York als in Florence had ze een omvangrijke bibliotheek. In het Italiaanse origineel staat er:

Ovunque si guardi, la casa è piena di libri, per il quali Oriana ha un amore assoluto, quasi fisico. È da sempre apassionata di libri d’epoca, colleziona prime edizioni delle opera di Shakespeare, dei classici latini e greci, dei grandu pensatori conte Voltaire.

In de Nederlandse vertaling is dat als volgt:

Waar je ook kijkt, het huis staat vol boeken, waarvoor Oriana een absolute, bijna fysieke liefde koestert.  Ze heeft haar hele leven al een passie voor oude boeken, ze verzamelt eerste drukken van Shakespeare, van de Latijnse en Griekse klassieken, van grote denkers als Voltaire.

Azuurblauw

Ik beheers het Italiaans niet, maar als je de originele tekst luidop leest, dan hoor je als het ware het water van de azuurblauwe Adriatische zee stromen, dan voel je waarom Italiaans de taal is van de opera met haar zuidelijke passie en hartstocht. Het zijn die ingrediënten die Oriana Fallaci’s boeken tot tijdloze wereldliteratuur maken.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van gevonden hebben?

Levski zou het goed hebben kunnen vinden met Fallaci. Ze waren beide zeer eigenzinnig, uiterst gedreven en met ieder een volstrekt heldere visie op de wereld. De Apostel van de Bulgaarse vrijheid zou het hebben toegejuichd dat Fallaci in New York door en door Italiaanse bleef. Oriana Fallaci was tijdens haar leven een wereldberoemde legende. Levski’s faam was en bleef beperkt tot Bulgarije.

 

 

 

De citaten komen uit

  • Oriana, een vrouw, Cristina de Stefano, Xander Uitgevers, 2015
  • Oriana, una donna, Cistina de Stefano, Rizzoli, 2013

Kohl en Bonn

Kohl is en blijft de kanselier van de Duitse hereniging (bron foto – Wikipedia)

De onlangs overladen Helmut Kohl wordt alom en terecht geroemd als één van de grootste naoorlogse (West-) Duitse leiders. Sommigen vinden hem de allergrootste. Dat lijkt iets te veel eer.

De reus uit de Pfalz (1930-2017) gaat de historie in als de bondskanselier van de Duitse hereniging. Hij was de man die 16 jaar leiding gaf aan het naoorlogse (West-) Duitsland.

Onderschat

Adenauer bracht West-Duitsland terug in West-Europa (bron foto – Wikipedia)

Daarmee worden andere leiders onderschat. Konrad Adenauer (1949-1963) komt met 14 regeringsjaren op de tweede plaats. Hij heeft destijds West-Duitsland stevig verankerd in de EGKS – de voorloper van de EU – en in de NAVO. Hij is een vergeten kanselier, maar zijn Westpolitik was een prestatie van formaat.

Oostblok

Willy Brandt (1969-1974) was met vijf regeringsjaren één van de kortstzittende bondskanseliers, Zijn Ostpolitik, waarmee hij toenadering zocht tot het destijds gesloten Oostblok, was in zijn tijd volstrekt uniek. Wereldberoemd werd zijn knieval in het getto van Warschau in 1970. Brandt’s tragiek was dat hij in 1974 tot aftreden werd gedwongen omdat Gunter Guillaume, één van zijn naaste medewerkers, een Oost-Duitse spion was.

Brandt herstelde de band met het Oostb;lok (bron foto – Wikipedia)

Andere naam

Van Adenauer tot Kohl regeerden de bondskanseliers in Bonn, een vriendelijk stadje aan de Rijn. In 1999 werd Berlijn de nieuwe hoofdstad van het herenigde Duitsland. Het was een opvallende wijziging. Veel steden en straten in het voormalige Oostblok veranderden na 1989 van naam. Zo werd Karl Marx Stadt in de eerdere DDR hernoemd tot Chemnitz en kreeg de Leninallee in Berlijn als nieuwe naam Landsberger Allee. Maar vrijwel geen enkel ander land kreeg een nieuwe hoofdstad.

Rol

Dat symboliseerde het nieuwe Duitsland en haar veranderde rol in Europa. 10 jaar na de val van het communisme en 54 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog was Duitsland terug in het hart van Europa.

Het hoofdstuk van Duitse deling is definitief afgesloten (bron foto – Wikipedia)

Speciaal

De rol van Bonn was echter niet helemaal afgelopen. Nog altijd wonen en werken er veel ambtenaren. Een aantal ministeries, waaronder landbouw en defensie, zijn er gebleven. De mooie, Duitse term Bundesstadt (bondsstad) benadrukt de speciale positie van de voormalige West-Duitse hoofdstad

Kohl heeft dat als regeringsleider net niet meegemaakt. Zijn opvolger Schröder was de eerste bondskanselier die vanuit Berlijn regeerde. De reus uit de Pfalz legde daarvoor de basis en zal de historie ingaan als de man die West- en Oost-Duitsland bij elkaar bracht.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Levski zou het prima hebben gevonden dat Kohl een sterke, krachtige leider was. De Apostel van de Bulgaarse vrijheid zou er bij hebben opgemerkt dat Kohl tot 1989 een doorsnee, neoliberaal beleid voerde. De Duitser greep de historische kans die hem in handen viel met beide handen aan. Levski maakte zijn definitieve keus voor de revolutie in 1852, na een mislukte priesteropleiding.

Grandeur

Het kersverse Franse staatshoofd met echtgenote Brigitte (bron foto – Wikipedia)

Kan de nieuwe, Franse president Macron zijn land de grandeur van weleer teruggeven? Het valt te betwijfelen, maar Frankrijk en Europa hebben het hard nodig.

Onder Sarkozy (2007-2012) en Hollande (2012-2017) is la douce France flink weggezakt. Charles de Gaulle (1958-1969) schiep de Vijfde Republiek en gaf zijn land daarmee de broodnodige impulsen.

Leiding

Sinds het begin van de 21e eeuw heeft Frankrijk de leidende rol in Europa moeten afstaan aan Duitsland. Sinds in 1957 de Europese Unie van start ging onder de naam EGKS (Europese Gemenschap vam Kolen en Staal) is de as Parijs-Bonn, later Parijs-Berlijn, de kurk geweest waarop de Europese samenwerking dreef.

Gaat de tricolre onder Macron trots en fier wapperen? (bron foto – Wikipedia)

Met de toetreding van acht voormalige communistische landen in 2004 is het accent naar het oosten verschoven. De benoemimg van de Pool Tusk in 2014 als voorzitter van de Europese raad was het duidelijkste signaal daarvan. Tusk werd in het zadel geholpen door de Duitse bondskanselier Merkel. Mutti Merkel heerst sinds 2005 over Duitsland. De kans lijkt vrij groot dat ze na de Bondsdagverkiezing in september aan haar vierde termijn kan beginnen. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Helmut Kohl, de legendarische kanselier van de Duitse eenheid.

Bruni

En Frankrijk? Onder Mitterand (1981-1995) en Chirac (1995-2007) had Frankrijk nog iets van de oude grandeur. Onder Sarkozy, zijn charmante echtgenote Carla Bruni ten spijt, en Hollande is dat flink weggezakt.

Het is de vraag of Macron dat kan herstellen. Hij heeft vooralsnog weinig presidentiële allure, dat is nodig voor de bewoner van het Elysée. Onder Hollande was hij minister. Het was een slimme zet van Hollande om Macron naar voren te schuiven, toen hij inzag dat hij het zelf niet ging redden.

Frankrijk heeft een nieuwe De Gaulle / Caesar nodig (bron foto – Wikipedia)

Schaduw

De Frans-Duitse c.q. Frans-Duits-Poolse as is het hart van de Europese samenwerking. Tussen Berlijn en Warschau botert het, al blijft Polen in de schaduw van Duitsland, het economische succes ten spijt. In 1990 werd gevreesd voor een Duits Europa. Voor het eerst sinds 1945 was er weer één Duitsland, Kohl en Merkel begrepen die angst heel goed en hebben bekwaam gelaveerd tussen een Duits Europa en een Europees Duitsland.

Tegen die achtergrond wordt het hoog tijd dat Frankrijk haar grandeur terug krijgt. Europa heeft dat hard nodig. Het tromgeroffel van Trump’s Amerika is luid en duidelijk, China gaat onverninderd door met haar (economische) opmars. Macron staat een zware, maar noodzakelijke klus te wachten.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Levski zou hebben geoordeeld dat Macron zijn eigen koers moet voeren. Grote landen, zoals Duitsland, Frankrijk of Amerika, moeten dat altijd doen. De Gaulle was één van de meest eigenzinnige leiders van het moderne Frankrijk, en wordt juist daarom gerespecteerd en gewaardeerd. Levski zou vinden dat dat Macron’s leidraad moet zijn.

Kannibalen

Büch schreef boeiend over kannibalen en musea (bron foto – JB)

Bestaan die nog? Dat is toch iets uit jongensboeken, en lang vervlogen tijden? Boudewijn Büch en Sabine Kuegler schreven er boeiende boeken over.

Museum

De globetrotter Büch schrijft er uitvoerig over in zijn boek De hele wereld in een vitrinekast (2001). Hij schreef het in opdracht van het Leidse Rijksmuseum voor Volkenkunde. Dat is niet zo gek. want Büch was verzot op bibliotheken, archieven en musea. Zijn boek geeft een beeld van het museale collectiebeleid in de 19e en 20e eeuw.

Lijken

Dat klinkt slaapverwekkend saai, maar dat wordt anders als je leest dat musea vroeger lijken en skeletten tentoonstelden. Tegenwoordig zou dat stormen van protesten opleveren, maar in de koloniale tijd van rond 1900 was dat heel normaal, Mensen hadden toen geen geld om te reizen naar exotische oorden, dus haalden de musea de wereld van ver weg naar Nederland.

Kookpot

Daartoe hoorden ook kannibalen. Het boek bevat termen zoals kannibalogie, koppensnellers en inboorlingen. Het zijn woorden uit lang vervlogen tijden, je krijgt er jongensboekachtige beelden à la Willy van der Heide bij. De kannibalistische kookpot, die erg tot de verbeelding spreekt, heeft echter nooit bestaan. Bovendien was, zo legt Büch uit, de werkelijkheid van koppensnellen niet bepaald exotisch. Antropologen ontdekten dat het te maken had met territorium, het afbakenen of juist het veroveren daarvan.

Sabine Kuegler schreef realistisch en betrokken over het leven in de jungle van Paoea Nieuw Guinea (foto – JB)

Zendeling

Sabine Kuegler belicht in haar boek Dochter van de jungle, een meisje uit de steentijd (2005, Duitse origineel Dschungelkind, 2005) de andere kant. Büch reisde vaak naar de eilanden in de Stille Oceaan, de Zwitserse woonde er van haar vijfde tot haar zeventiende. Haar ouders werkten als zendeling en in het onderwijs bij de Fayu-stam in Papoea Nieuw Guinea. De achterflap van het boek meldt als spannende tekst dat de Fayu’s voormalige kannibalen waren.

Vergelijking

Büch verbaast zich in zijn boek over de compleet andere wereld die het Stille Zuidzee-gebied is. Kuegler valt hem onbedoeld bij. Ze stelt dat de Fayu’s eten, drinken, voelen, ruiken, haten en beminnen zoals Europeanen. Maar verder gaat elk vergelijking mank.

Indringend

Kuegler geeft een indringend beeld van het leven in de jungle. Los van fantasie of verbeelding vertelt ze hoe ze als klein meisje spelenderwijs haar weg met en tussen de Fayu’s vond. Toen ze op haar 17e naar een Zwitsers internaat moest, was dat een ramp. De tiener dacht, voelde en handelde als een Fayu. En kannibalen? Büch schrijft dat kinderen van voormalige koppensnellers in de jaren vijftig door missionaren naar school werden gestuurd.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van gevonden hebben?

Hij zou het kannibalisme hebben verafschuwd. Levski heeft slechts één keer in zijn leven een medestrijder moeten doden, en was daar bepaald niet trots op.

Dorp(skrant)

Wabe Wisses keek niet alleen naar zijn eigen dorp, maar wierp af en toe ook een blik naar buiten (bron fot -JB)

In 1992 verscheen in de Leeuwarder Courant het laatste nummer van Bokwerder Belang, de fictieve krant, waarin Rink van der Velde alias redacteur Wabe Wisses Rzn verslag deed van de gebeurtenissen in het denkbeeldige dorp Bokwerd.

Koloniaal

De artikelen werden gebundeld in vier boeken, waaronder Bokwerd omhoog (1977) en Bokwerd forever (1979). Enerzijds getuigen ze van een heerlijke, kleinburgerlijke mentaliteit, anderszijds schemert er ook iets door van de plaats van een klein dorp in de grote wereld. Bote Bijster, de dorpsbewoner die ooit in Nederlands-Indië woonde, herinnert de lezer op gezette tijden aan het leven aan de andere kant van de wereld. Wabe Wisses wijst de lezer er regelmatig op hoe de bewoners in de Hoofdplaats in zijn ogen vrijwel alles verkeerd doen. Het is Bokwerdse dorpstrots op zijn best.

Fenomeen

Het Bokwerds is een boeiend fenomeen. Rink van der Velde ging onder zijn alias op een mild-ironische wijze om met de kritiek dat het Nederlands van Friezen doorspekt zou zijn met friesismen. Kenmerkend daarvoor is de ondertitel van Bokwerder Belanghet is met zeggen niet te doen. De woorden zijn weliswaar Nederlands, maar de uitdrukking is Fries. De redacteur is heel creatief met taal. idioom en zinslengtes, waardoor ook het lezen van de artikelen de nodige creativiteit vergt.

Mak schreef over de plussen en de minnen van het Friese platteland (bron foto – JB)

Geert Mak

Bokwerder Belang (1970-1992) kan worden gezien als de voorloper van Hoe God verdween uit Jorwerd (1996), de klassieke bestseller van Geert Mak. De Amsterdamse journalist van Friese afkomst deed daarin op zijn eigen, onnavolgbare wijze verslag van de teloorgang van een dorp op het Friese platteland.  In 2009 verscheen een luxe, gebonden editie met kleurenfoto’s.

Gekleurd

Toch was Mak, ondanks zijn journalistieke objectiviteit, gekleurd. Jorwerd was immers al langer bekend van het openluchttoneelspel, dat elke zomer in de notaristuin gespeeld wordt. Het Friese dorp is er nog altijd, en het doprse leven gaat gewoon door. Mak’s verdienste is dat hij, door middel van Jorwerd, het (Friese) platteland op de kaart heeft gezet.

Over het wel en wee van een dorp in de Friese Wouden (bron foto – JB)

Buitenland

Yn’e line is een goed voorbeeld van een serieuze dorpskrant. Sinds 1980 doet het tijdschrift op een verantwoorde, journalistieke wijze verslag van het wel en wee in Tytsjerk. De hoofdtaal van het tweemaandelijkse blad is Nederlands, maar er zijn altijd bijdragen in het Fries. Yn’e line is ook een mooi voorbeeld van een dorpskrant die over de grenzen kijkt. Sinds enkele jaren staat in elk nummer een interview met oud-Tytsjerker die in het buitenland woont.

 

 

 

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Hij zou het uitstekend gevonden dat mensen zich inzetten voor hun dorp, of dat het fictieve Bokwerd is, of de reële dorpen Jorwerd en Tytsjerk. De revolutionair had zijn leven lang een nauwe band met zijn  geboortestad Karlovo. Sinds 1937 is daar een Vassil Levski Museum.

De passies van boekhandelaar Frederik Muller

Frederik Muller bedreef het boekenvak met liefde en passie (bron foto – coverfoto)

Boekhandelaars hebben het tegenwoordig moeilijk. Hoe was dat in vorige eeuwen? De biografie over Frederik Muller (1817-1881), die eind 2016 verscheen, geeft verhelderende antwoorden

Leidend

Muller was toonaangevend in het boekenvak in Amsterdam. Tussen de stapels levensbeschrijvingen van bekende, hedendaagse personen valt hij minder op. Dat is onterecht, met zijn staat van dienst. Uitgeverij Walburg Pers heeft er goed aan gedaan deze biografie op de markt te brengen.

Paplepel

Hij kreeg de liefde voor boeken met de paplepel ingegoten door vader Samuel en oom Johannes. Biograaf Chris Schriks verwoordt het treffend als hij stelt dat Muller iemand was geweest die met Zwitserse precisie, Duitse grondigheid en Hollandse koopmangeest het boekenvak heeft gedomineerd.

De Frederik Muller Academie was toonaangevend, naar het voorbeeld van de naamgever (bron foto – Wikipedia)

Medewerkers

In Muller’s kracht lag misschien ook zijn zwakte, als je het zo wilt noemen. Hij duldde weinig anderen een plek in de branche, het was in zijn visie een oligarchie. Hij had een talent voor het aantrekken van goede medewerkers, zoals Martinus Nijhoff en P.A. Tiele.

Renaissance

Waar tegenwoordig soms de nadruk gelegd wordt op specialisatie leek Muller qua werkzaamheden meer op het Renaissance-ideaal van de homo universalis. Hij was onder andere verzamelaar, bibliograaf, antiquair, uitgever en veilinghouder. Tegenwoordig wordt dat werk vergemakkelijkt door digitale technieken. Des te knapper is het als je beseft dat Muller zijn werk deed in de tijd van papieren brieven. De typemachine was nog maar net in opkomst.

Muller had veel buitenlandse contacten, onder meer in de Verenigde Staten (bron foto – auteur)

Opleiding

Het is logisch dat de Amsterdamse opleiding voor boekhandel en uitgeverij in 1964 naar Frederik Muller werd genoemd. Rond 1994 veranderde dat, nu heet het instituut MIM (Media, Informatie en Communicatie). De nieuwe naam weerspiegelt de tijdgeest, en dat is logisch, maar het doet geen recht aan Muller’s brede visie op het boekenvak.

Opnieuw

Sinds 1998 is er weer een Frederik Muller die in (zeldzame) boeken handelt –www.frederikmuller-rarebooks.com. Het is mooi en goed dat er in het digitale tijdperk nog mensen zijn die met liefde voor en kennis van zaken in oude boeken handelen.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Levski zou Muller’s werk hebben bewonderd, vooral diens tomeloze inzet en energie voor zijn vak. De Apostel van de Bulgaarse vrijheid heeft altijd zorgvuldig zijn documentatie bijgehouden. Het boek Vrije, democratische republiek (1869) is de weergave van zijn politieke filosofie. Daarin schrijft Levski hoe zijn vaderland er na de Turkse tijd uit moest zien. De leden van zijn revolutionaire comité’s waren lokale bibliotheekbestuurders.

Muller zou graag hebben gehandeld in de boeken over Levski. In 1880 verscheen de eerste biografie, van Zahari Stojanov Sindsdien is er een schier onafzienlijke rij boeken over de revolutionair verschenen, en dat gaat onverminderd voort. Het overgrote deel is in het Bulgaars, er zijn enkele Engelse en Duitse publicaties. De bekendste is de biografie uit 1967 van de Engelse Mercia McDermott. Die is in het Bulgaars vertaald.

 

 

Oost-Duitsland en Chili

Tussen Honecker en Gorbatsjov boterde het niet (bron foto – Wikpedia)

De Honeckers regeerden Oost-Duitsland jarenlang met ijzeren vuist. Maar hoe waren ze als familie? Begin 2016 overleed Margot Honecker, de weduwe van de voormalige DDR-dictator Erich Honecker. Uit vrijgekomen archiefmateriaal blijkt dat achter de machtsfaçade een familietragedie zat. De banden met Chili lopen er als een rode draad doorheen.

Getrouwd

Honecker had in 1950 een hoge positie in de SED, de Oost-Duitse communistische partij, toen hij verliefd werd op Margot Feist. Dat was lastig, want hij was getrouwd. Zijn vrouw verzette zich tegen de affaire, berichtte daarover aan het partijbestuur. Erich koos voor Margot en kreeg de kameraden in de partij onverwachts aan zijn zijde. In 1952 werd de nieuwe liefde bekroond met de geboorte van dochter Sonja. De affectie bekoelde echter en Margot zou er, net als de Russische Catharina de Grote, een sliert minnaars op na hebben gehouden.

Aan de andere kant van de wereld vonden de Honeckers een nieuw thuis (bron foto – Wikpedia)

Grootvader

De zaken en het meisje liepen dwars door elkaar. Sonja mocht als studente in Dresden haar relatie met een landgenoot niet voortzetten, omdat hij teveel praatte. Het huwelijk met een Chileen die in 1973 voor het regime-Pinochet was gevlucht, kreeg goedkeuring. De DDR bood een veilig tehuis voor linkse Chilenen die tijdens de Pinochet-dictatuur (1973-1990) het Zuid-Amerikaanse land ontvluchtten. In 1974 werd kleinzoon Roberto Yaňez geboren. Hij was de oogappel van zijn grootouders. Voor hem was opa Erich een lieve, gezellige grootvader. Toch was het dezelfde man die voor zijn Oost-Duitse volk een nietsontziende dictator was. Het stak dochter Sonja dat haar ouders haar zoon mede grootbrachten.

Trouw

Sonja had een zus. In 1985 overleed zij door een medische fout. De Honeckers waren ontroostbaar en handelden genadeloos. Hun familiedokter, die hen jarenlang trouw had gediend, werd zonder pardon uit zijn functie ontheven. Erich en Margot kregen een nakomeling, maar die overleed jong.

De kleinzoon verdient zijn brood als kunstenaar (bron foto – Wikipedia)

Vrienden

Rond 1990 stortte de DDR in elkaar. De Honeckers vluchtten naar de Chileense ambassade in Moskou. Margot mocht naar Chili, Erich had in Berlijn terecht moeten staan, maar mocht om gezondheidsredenen ook naar Zuid-Amerika. Chileense vrienden hielpen ditmaal hem.

Macht

In 1994 overleed Honecker, zijn vrouw verpleegde haar aan kanker lijdende man liefdevol tot zijn dood. Zij bleef in Chili wonen, verdedigde de DDR altijd met hand en tand. Roberto Yaňez zag dat zijn grootouders waren getekend door hun val en het verlies van de macht, maar de rug altijd recht hielden. Begin 2016 overleed Margot.

Kapot

De familie Honecker maakte in Oost-Duitsland vele gezinnen kapot, toen ze de macht waren. Ze hebben als familie zelf echter ook een torenhoge prijs betaald.

Vassil Levski (bron foto – auteur)

Tot slot – wat zou Levski er van gevonden hebben?

Levski heeft zijn buitenlandse verblijven beperkt. In de Servische hoofdstad Belgrado volgde hij in 1862 en 1868 een opleiding tot revolutionair. In 1869 leidde Levski in de Roemeense hoofdstad Boekarest de totstandkoming van het manifest van zijn keten van revolutionaire comité’s. De Apostel van de Bulgaarse vrijheid was niet getrouwd en had geen kinderen. Zijn comité’s waren zijn familie.