Vassil Levski – leven en werk
Vassil Levki (1837-1873) was een Bulgaarse revolutionair. Tijdens zijn leven was Bulgarije een Turkse kolonie. Levski wilde zijn vaderland van de Turkse overheersing bevrijden. Hij zette daarvoor een unieke keten van revolutionaire comité’s op. De Turken maakten lang jacht op hem. In 1872 werd hij gearresteerd, een jaar later terechtgesteld. In 2007 werd hij verkozen tot “de grootste Bulgaar aller tijden”. Als politiek filosoof was Levski zijn tijd ver vooruit. Hij zou een uitstekende voorzitter van de Europese Commissie zijn geweest.

Hoe bijzonder was Obama?

Hij is een groot spreker, maar ook een grootse president? (bron foto - Wikipedia)

Hij is een groot spreker, maar ook een grootse president? (bron foto – Wikipedia)

Over enkele maanden zit het presidentschap van Barack Obama erop. Op 8 november 2016 wordt zijn opvolg(st)er gekozen, op 21 januari 2017 wordt die geïnaugureerd. Hoe bijzonder was de ambtsperiode van de eerste, zwarte president van de Verenigde Staten?

De verwachtingen waren torenhoog toen hij op 21 januari 2009 officieel één van de machtigste personen ter wereld werd. Op 4 november 2008 had de internationale gemeenschap de Democraat heel hartelijk verwelkomd als het nieuwe staatshoofd van Amerika. De Nobelprijs voor de vrede in 2009 was de bekroning van de wittebroodsweken.

Weerstand

De Republikeinse weerstand in het Congres bleek echter heel taai. Het sluiten van Guantanamo Bay, zijn eerste grote verkiezingsbelofte, ging in acht jaar erg moeizaam. Het homohuwelijk en Obamacare waren knappe zeges, maar gaven niet de verwachte allure.

Hij verenigde het post-Apartheid Zuid-Afrika (bron foto - Wikipedia)

Hij verenigde het post-Apartheid Zuid-Afrika (bron foto – Wikipedia)

Nederland had een vergelijkbaar geval. In 1994 ging het eerste, paarse kabinet van start. Voor het eerst in ruim 70 jaar was er een regering zonder christelijke partijen. Kok bleek al snel een gewone premier, die alleen met een neoliberale koers de PvdA op het regeringspluche kon houden. Het drama-Srebrenica in 1995 was de eerste, grote ontnuchtering. Net als bij Obama was na acht jaar de glans compleet weg. Fortuyn verpulverde in 2002 Kok’s politieke erfenis, net zoals Trump dat mogelijk met Obama’s nalatenschap zal doen.

Verzoening

Zuid-Afrika biedt een betere spiegel. Nelson Mandela was als president (1994-1999) een icoon die met zijn verzoeningspolitiek boven zijn eigen schaduw uitsteeg. Alleen de allergrootsten kunnen dat. Zijn jarenlange gevangenschap (1963-1990) gaf hem een status die Obama node ontbrak.

De rol van premier lag de (voormalige) koning niet bepaald (bron foto - Wikipedia)

De rol van premier lag de (voormalige) koning niet bepaald (bron foto – Wikipedia)

In Bulgarije gaf (ex-) koning Simeon II als premier Saxecoburggotski (2001-2005) zijn volk de broodnodige hoop. Na de val van het communisme in 1989 was het Balkanland een chaos. De Fluwelen Revolutie in 1997 gaf een hernieuwde start. Toen de communisten in 2005 terugkwamen, had Simeon alle glans verloren.

Mythisch

Als Obama vermoord was, net zoals zijn legendarische voorganger Kennedy, dan had hij vrijwel zeker een mythische status bereikt. Maar een moord op het eerste, zwarte staatshoofd had de tanende wereldmacht Verenigde Staten onherstelbaar gezichtsverlies opgeleverd.

In november kiezen de Amerikanen (misschien) een normale president. In Bulgarije volgde de saaie Stanisjev koning Simeon op. In Nederland kwam na Kok de grijze muis Balkenende. En in Zuid-Afrika volgde de onbekende Mbeki de grootste Mandela op. Na een bijzondere leider heeft een land een periode van afkoeling nodig.

portret Levski - kopieTot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Voor Levski was het niet bepalend of een leider speciaal of normaal was. In het Bulgaarse legioen in Belgrado in 1862 was de leider Georgi S. Rakovski voor Levski een goed voorbeeld. Voor hem was het belangrijk dat een volk zijn leider democratisch kiest. Die moet zijn volk op een juiste wijze leiden en geeft zo het goede voorbeeld.

Is Dodik de nieuwe Milošević?

Bosnië sinds het verdrag van Dayton. In het gele deel wonen Serviërs, in het blauwe stuk de Moslims en Kroaten (bron foto - Wikipedia)

Bosnië sinds het verdrag van Dayton. In het gele deel wonen Serviërs, in het blauwe stuk de Moslims en Kroaten (bron foto – Wikipedia)

De Bosnische Serviërs beslisten in een recent referendum dat 9 januari een nieuwe feestdag wordt. Dergelijke dagen zijn in de Slavische cultuur van groot belang. Maar dat is niet de reden waarom de volksstemming zoveel internationale onrust veroorzaakte. Op 9 januari 1992 riep de Republika Srpska eenzijdig haar onafhankelijkheid uit. Die werd internationaal niet erkend, maar was wel het startsein voor de burgeroorlog in het Balkanland.

In 1995 maakte het door de Amerikanen geregisseerde verdrag van Dayton een einde aan de gewapende strijd. Bosnië werd opgedeeld in twee stukken. Het ene was de Moslim-Kroatische Federatie, het andere was de Republika Srpska (Servische Republiek). De grenzen van de laatste waren ironisch genoeg vrijwel dezelfde als de omstreden republiek uit 1992.

Moeite

De afgelopen 20 jaar heeft Bosnië met pijn en moeite de vrede hersteld. De welvaart is betrekkelijk en ook nog eens ongelijk verdeeld, maar de wapens zwijgen. “Dayton” heeft echter een heel ingewikkeld bestuurlijk systeem opgeleverd, dat met name de Bosnische Serviërs niet zint. Ondanks diverse minpunten en vraagtekens maakte het verdrag wel een einde aan de oorlog. Namens de internationale gemeenschap is de Hoge Vertegenwoordiger het hoogste gezag. Hij kan onwillige Bosnische bestuurders ontslaan en vervangen. Dat is wel eens gebeurd, maar de Bosnisch-Servische president Milorad Dodik zit nog steeds op zijn post.

Wordt het symbool van de Republika Srpska straks het nieuwste in Europa? (bron foto - Wikipedia)

Wordt het symbool van de Republika Srpska straks het nieuwste in Europa? (bron foto – Wikipedia)

Radicaal

In 1996 richtte hij de SNSD op. De sociaal-democratische partij was destijds een marginale speler in het Bosnische politieke mijnenveld van radicale partijen. Dodik werd de lieveling van het Westen, kreeg financiële en praktische steun. De SNSD was de hoop voor een politieke gematigde toekomst. Maar Dodik maakte binnen een decennium een ommezwaai. In 2006 werd hij premier van de Republika Srpska, in 2010 president. Zijn standpunten werden zelfs radicaler dan die van de SRS-hardliners, die mede verantwoordelijk waren voor de burgeroorlog. Dodik verzette zich steeds heftiger tegen Dayton en dreigde met afscheiding.

Oorlog

In 1992 hadden Milošević, Karadžić en Mladić daar een oorlog voor over. Zij moesten zich later verantwoorden voor Joegoslavië Tribunaal. Milošević overleed in 2006, tijdens zijn proces. De veroordelingen van Karadžić en Mladić maakten geen indruk op de Serviërs, zij vinden het Haagse Tribunaal bevooroordeeld en anti-Servisch.

Of houdt Dodik zich toch in, als puntje bij paaltje komt ? (bron foto - Wikipedia)

Of houdt Dodik zich toch in, als puntje bij paaltje komt ? (bron foto – Wikipedia)

Vooralsnog blaft Dodik luid en hard, en trekt hij zich niets aan van westerse kritiek op zijn beleid. Hij bijt echter (nog) niet. Hopelijk blijft dat zo.

 

 

 

 

 

portret Levski - kopieTot slot – wat zou Levski er van gevonden hebben?

Hij zou het goed gevonden hebben dat de Bosnische Serviërs zelf over hun nieuwe feestdag mogen beslissen. Levski zou het er ook mee eens zijn geweest dat Dodik zich niets aantrekt van buitenlandse kritiek. Als het tot een vreedzame afscheiding komt, is dat prima. Tsjechië en Slowakije gaven in 1993 het goede voorbeeld. Maar een democratisch besluit zou in Levki’s optiek niet mogen leiden tot een oorlog.

Linkse crisis Latijns-Amerika

Het Braziliaanse staatshoofd geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen (bron foto - Wikipedia)

Het Braziliaanse staatshoofd geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen (bron foto – Wikipedia)

De Olympische Spelen van afgelopen zomer in Rio de Janeiro vonden plaats tegen de achtergrond van een politieke crisis in Brazilië. President Rousseff wordt mogelijk afgezet.

 

 

De keus van het IOC in 2009 voor de Braziliaanse stad was de beloning voor de politieke en economische stabiliteit in Zuid-Amerika. De Olympische beweging was slechts één keer eerder in Latijns-Amerika. De Zomerspelen van 1968 vonden plaats in Mexico Stad. Het sportieve evenement werd destijds overschaduwd door een bloedbad.

Populair

In 2011 volgde Dilma Rousseff de immens populaire president Lula op (2002-2011). Rousseff, dochter van Bulgaarse immigranten, is veel minder charismatisch dan haar voorganger. Lula laveerde behendig tussen zijn linkse agenda en het neoliberalisme en maakte Brazilië tot een krachtige, opkomende economie, in het voetspoor van Rusland, India in China. Na Roussef’s nipte herverkiezing in 2015 ruiken de conservatieven bloed.

Wordt Latijns-Amerika het terrein van rechtse populisten? (bron foto - Wikipedia)

Wordt Latijns-Amerika het terrein van rechtse populisten? (bron foto – Wikipedia)

In Argentinië zit links sinds kort in de hoek waar de klappen vallen. Onder de presidenten Nestor Kirchner (2003-2007) en diens echtgenote Cristina Fernández de Kirchner (2007-2015) werden degenen aangepakt die zich tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) hadden misdragen. De bedoeling was dat Nestor in 2015 terug zou komen als staatshoofd, maar zijn onverwachte overlijden in 2010 maakte dat onmogelijk. In 2015 werd de centrum-rechtse Mauricio Macri president. Hij heeft zijn voorgangster voor het gerecht gedaagd vanwege machtsmisbruik.

Revolutie

De Venezolaanse revolutie van Hugo Chávez dreigt ook vast te lopen. Van 1999 tot zijn overlijden in 2013 voerde hij zijn linkse, populistische agenda door. Zijn opvolger Nicolas Maduro heeft hetzelfde probleem als Rousseff. Hij is lang zo niet charismatisch als zijn voorganger.

Het recente akkoord tussen de Colombiaanse overheid en de marxistische rebellenbeweging FARC geeft hoop. Beide partijen hebben elkaar jarenlang bestreden, De overeenkomst geeft hopelijk rust.

Versierd met de sjerp in mooie, Boliviaanse kleuren strijdt Morales door (bron foto - Wikipedia)

Versierd met de sjerp in mooie, Boliviaanse kleuren strijdt Morales door (bron foto – Wikipedia)

Fossielen

In de regio zijn er twee linkse fossielen uit de Sovjet-tijd. In 1959 greep Fidel Castro de macht in Cuba. Onder zijn broer Raul zijn de banden met aartsvijand Amerika aangehaald. In 1979 verdreven de Sandinisten van Daniel Ortega dictator Somoza. Ortega is inmiddels president voor het leven van Nicaragau. In Havana en Managua is er van de oude, linkse glorie weinig meer over.

Hoop

De Boliviaan Evo Morales geeft hoop. Het kleine Andesland is weliswaar niet het grootste of belangrijkste land van Zuid-Amerika, maar al sinds 2006 voert het linkse staatshoofd zijn politieke agenda consequent voort. De rechtse elite die de cruciale olie industrie in handen heeft, zit hem daarbij dwars.

portret Levski - kopie

Tot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Levski zou het verkeerd hebben gevonden dat politici hun macht misbruiken om tegenstanders hun wil op te leggen. Macht moet van onderop komen, met het volk als basis. Dat was het fundament van zijn revolutionaire comité’s. Dat is de basis van democratie, in de betekenis het Griekse woord “δημοκρατία– “macht aan het volk’.

Pieternella van die Kaap

Terug naar het Zuid-Afrika uit de VOC-tijd (bron foto - JB)

Terug naar het Zuid-Afrika uit de VOC-tijd (bron foto – JB)

Bij antiquariaat Het Vergeet Mij Nietje in het Friese Veenwouden, één van de betere tweedehands boekhandels, vond ik de Zuid-Afrikaanse roman Pieternella van die Kaap (2004). Het leukste was dat het geen vertaling was, maar origineel, in het Afrikaans.

Ik ken de schrijfster Dalene Matthee niet. Wel ken ik Breyten Breytenbach, André Brink, Etienne van Heerden en Antje Krog als de vier groten van de Zuid-Afrikaanse literatuur uit de 20e eeuw. Toch heeft Matthee een half dozijn romans geschreven.

Besmet

In Nederlandse boekhandels kun je Engelse werken vinden, in beperkte mate Duitse en Franse. Maar zelden in het Afrikaans. Daar zitten twee boeiende aspecten aan. Ten eerste was het de besmette taal van het blanke, racistische Apartheidsbewind (1948-1990). De beruchtste uitdrukking uit de tijd was Slegs vir blankes (Alleen voor blanken). Zou het Afrikaans zich onderhand bevrijd hebben van die historische ballast? Het tweede is dat de taal teruggaat op het Nederlands van de 17e eeuw. Jan van Riebeeck van de VOC legde rond 1650 met zijn verversingspost bij Kaap de Goede Hoop de basis voor de Nederlandse koloniale tijd in het zuiden van het Afrikaanse continent.

Zijn Nederlands legde de basis voor het Afrikaans (bron foto - Wikipedia)

Zijn Nederlands legde de basis voor het Afrikaans (bron foto – Wikipedia)

Juweeltje

Nederlanders spreken soms over het “sappige Vlaams” en het “exotische Afrikaans”. Taalkundig gezien is Afrikaans een West-Germaanse taal, net zoals Nederlands, Fries en Engels. De dubbele ontkenning, die gebruikelijk is in het Engels, is ook in het Afrikaans normaal. Zo staat bijvoorbeeld op pagina 6 van de roman: “Haar pa het nie terugkom nie”. Vertaald in het Nederlands is dat: “Haar vader kwam niet terug.” De uitdrukking historiese roman op de titelpagina doet denken aan de alternatieve Nederlandse spelling uit de jaren zeventig met woorden als socialisties en krities. Sagtband in plaats van paperback is een juweeltje.

In het Nederlands zijn weinig boeken over Zuid-Afrika. Het journalistieke Operatie Vula (1992) van Conny Braam en de roman Stellenbosch (2007) van Jacqueline Epskamp zijn uitzonderingen. Beide boeken gaan over de verwerking van de Apartheidsdictatuur.

Beeld

Mijn ervaring met Zuid-Afrikanen was verfrissend. Via de media had ik het beeld dat de zwarte inwoners Engels spraken, en hun eigen, inheemse talen. De blanken spraken Afrikaans. Toen ik in 1993 in een zomerkamp in de Verenigde Staten was, had ik blanke Zuid-Afrikanen als medevrijwilligers. Ik was benieuwd hoe hun taal zou klinken. En ik was nieuwsgierig of wij met elkaar konden praten – ik in het Nederlands, zij in het Afrikaans. Tot mijn verbazing spraken ze alleen Engels. Mijn beeld van Zuid-Afrika werd flink door elkaar gehusseld. We hebben die zomer fijn samengewerkt.

portret Levski - kopieTot slot – zou Levski er van hebben gevonden?

Levski zou het er beslist niet mee eens zijn geweest dat een dictatoriaal regime haar taal gebruikt als een verlengstuk van de onderdrukking. Het zou goed zijn als in het moderne Zuid-Afrika het Afrikaans de multiculturele identiteit reflecteert

New York

Kritisch observator voor NRC Handelsblad (bron foto - Wikipedia)

Kritisch observator voor NRC Handelsblad (bron foto – Wikipedia)

De metropool in de Verenigde Staten was de favoriete stad van de afgelopen zomer overleden journalist H.J.A. Hofland. Ten tijde van de Koude Oorlog in de 20e eeuw was het de informele hoofdstad van de vrije, kapitalistische wereld. Is het dat nog steeds?

The Big Apple oefent nog altijd een grote aantrekkingskracht uit. Maar tegenwoordig is de stad, die ooit Nieuw-Amsterdam heette, slechts één van de wereldcentra. Andere metropolen zoals Shanghai, Berlijn, Moskou, Dubai en Londen zijn gelijkwaardig.

Mexico-Stad

Tijdens de Koude Oorlog (1945-1989) gold Mexico-Stad als het Latijns-Amerikaanse equivalent van de metropool in de Verenigde Staten. Maar het mondaine Rio de Janeiro was altijd op de achtergrond. In de laatste stad zijn in augustus de Olympische Zomerspelen. Het was de beloning voor de politieke stabiliteit in Zuid-Amerika. Het tijdperk van de 20e politieke dictaturen is voorbij.

Sinds de omstreden Russische bezetting van de Krim in 2014 is de nieuwe Koude Oorlog begonnen. De Spelen in Rio vonden plaats tegen de achtergrond van een politieke crisis in Braziilië. Hofland’s wereld van de Eerste Koude Oorlog was overzichtelijk, het Oostblok had Moskou als centrum, het Westen had New York als focuspunt.

Observator

Frank Sinatra bezong The Big Apple in mooie liederen zoals New York, New York. De Noord-Amerikaanse metropool is nog steeds a city that never sleeps. En de economische slogan If you can make it there, you can make it anywhere gaat nog steeds op. Hofland kon er zich volledig in vinden. Hij bezocht de stad vaak, heeft er evenwel nooit gewoond, bleef zijn hele leven kritisch observator voor zijn lijfblad NRC Handelsblad. New York en de Verenigde Staten waren een mooie, kritische spiegel voor Nederland.

The Big Apple blijft magisch, maar moet concurrentie dulden (bron foto - Wikipedia)

The Big Apple blijft magisch, maar moet concurrentie dulden (bron foto – Wikipedia)

Adoratie

Hofland’s adoratie voor wat ooit het land van de onbegrensde mogelijkheden was, staat niet op zichzelf. Sinds 1945 is Amerika voor Nederland, en voor veel Westerse landen, het ultieme voorbeeld. De politieke, culturele en economische invloed van de Verenigde Staten was decennia lang gigantisch. Na 1989 is dat langzaam maar zeker afgenomen. China is een wereldmacht in opkomst, gevolgd door Brazilië, India en Rusland. Hofland zag de wereld in de 21e eeuw veranderen. Hij had er moeite mee, voelde zich meer thuis in de bipolaire 20e eeuw.

Hofland’s overzichtelijke wereld van de Eerste Koude Oorlog bestaat niet meer. De journalistieke erfenis van de NRC-coryfee, daarentegen, lijkt voor de eeuwigheid.

portret Levski - kopieTot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

In Levski’s tijd was Constantinopel, de hoofdstad van het Turkse of Ottomaanse imperium, één van de belangrijkste steden. De Bulgaren noemden het Tsarigrad. Wenen was de tegenpool, die stad had haar hoogtepunt als hoofdstad van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie (1868-1918). In de koloniale wereld van destijds waren Londen en Parijs toonaangevend.

Friese Isabel Allende

Mevrouw Spaanderman, verhalenvertelster uit de Friese Wouden (bron foto - Wikipedia)

Mevrouw Spaanderman, verhalenvertelster uit de Friese Wouden (bron foto – Wikipedia)

In 2016 is het 45 jaar geleden dat ze overleed en 60 jaar na haar bekendste boek It goudene ûleboerd (Het gouden uilenbord). Als populaire schrijfster had mevrouw G. Spaanderman-Wielinga (1899-1971) wel iets van Isabel Allende (1942). Bob Spoelstra, beter bekend als Balkanauteur A. den Doolaard (1901-1994), had een vergelijkbare stijl.

Isabel Allende brak in 1982 door met La casa de los espiritus. In de Nederlandse vertaling werd dat Het huis met de geesten. Het was het begin van een succesvolle schrijverscarrière. Den Doolaard was in zijn tijd heel bekend in Nederland en op de Balkan. Sinds 2006 zijn er in de Macedonische stad Ohrid een museum en een standbeeld van de auteur.

Wedstrijd

In 1956 was It goudene ûleboerd een groot succes in Friesland. Met het boek won mevrouw Spaanderman de eerste prijs in de romanwedstrijd van de Friese christelijke boekenclub KFFB. In 1979 was de tweede druk, 1984 werd het in bewerkte vorm als openluchttoneelspel opgevoerd in Burgum, 1986 verscheen de derde druk en in 2005 werd er een éénakter van geschreven.

De schrijfster schetste op haar eigen, onnavolgbare wijze de wereld waarin de boeren de lakens uitdeelden. Ze kende dat milieu uit haar familie en uit eigen ervaringen in Sumar. Ze woonde enkele jaren in het dorp, de roman speelt zich in die omgeving af. In 1964 won ze andermaal de romanprijsvraag van de KFFB met It loeder fan Clancarty (Het loeder van Clancarty). Ze schreef ook enkele andere boeken.

Wederopbouw

Den Doolaard had een vergelijkbare populaire schrijfstijl. Hij werd het bekendst met zijn boeken over de Balkan, de bekendste was De herberg met het hoefijzer (1933). Hij had zijn hoogtepunt in de jaren dertig van de 20e eeuw, toen hij veel in Zuid-Oost Europa reisde. Mevrouw Spaanderman schreef haar romans in de tijd van de wederopbouw na 1945.

Isabel Allende is familie van Salvador Allende, die in 1973 in Chili vermoord werd. Ze werkte een poos als journalist in Zuid-Amerikaanse landen, maar woont al jaren in de Verenigde Staten.

De boerderij van de familie Timminga uit de roman (bron foto - Wikipedia)

De boerderij van de familie Timminga uit de roman (bron foto – Wikipedia)

Triomftocht

Ze gaat onverdroten door met haar schrijfcarrière en wereldwijde triomftocht. Het is de vraag of de Friese volksschrijfster dat ook zou hebben gewild. Den Doolaard had een goede neus voor publiciteit. Isabel Allende lijkt dat meer als iets te beschouwen, dat bij het vak van schrijver hoort. De boerenwereld waar mevrouw Spaanderman over schreef bestaat allang niet meer. Maar haar boeken blijven de moeite waard.

portret Levski - kopieTot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Hij zou het heel goed hebben gevonden dat alle drie auteurs hun eigen weg gingen en ieder hun eigen oeuvre schreven. Levski kwam ook tot de ontdekking dat de Bulgaren zich op eigen kracht moesten bevrijden van de Turkse overheersers.

Zwarte weduwen

Onlangs overleed Margot Honecker, de weduwe van oud-DDR leider Erich Honecker. Ze heeft na de val van het communisme in 1989 altijd volgehouden dat Oost-Duitsland een goed en rechtvaardig land was. Nederland had met Florrie Rost van Tonningen ook zo’n zwarte weduwe.

Een "Genossin" voor het leven (bron foto - Wikipedia)

Een “Genossin” voor het leven (bron foto – Wikipedia)

Margot Honecker werd ook wel de Oost-Duitse Iron Lady genoemd. In 1953 trouwde de toen 26-jarige Margot Feist met Erich Honecker. Van 1963 tot 1989 was ze minister van onderwijs. Ze voerde als een oprechte “Genossin Ministerin” de communistische ideologie rücksichtslos door in het Oost-Duitse onderwijs. Ze stond volledig achter het harde, dogmatische beleid van Moskou.

Schaduw

Vanaf 1985 keerde het tij. Met de hervormimgen van Sovjet-leider Gorbatsjov waaide er een andere wind door het verstarde Oostblok. Hoewel Margot Honecker volgens de tijdgeest in de schaduw van haar man bleef en nooit een First Lady werd, was haar onderwijsbeleid heel krachtig. Maar bij de frisse Raisa Gorbatsjov stak de Oost-Duitse toch wat bleekjes af.

In 1993 vertrokken de Honeckers naar Chili, waar hun dochter Sonja woonde. De oud-dictator overleed een jaar later. Zijn weduwe heeft de DDR altijd met ferve verdedigd. Bij haar begrafenis was een handvol oude “Genossen”.

Een beschaafd ogende, maar heel erg foute dame (bron foto - Wikipedia)

Een beschaafd ogende, maar heel erg foute dame (bron foto – Wikipedia)

(Zelf) Moord

Florrie Heubel werd in 1914 geboren en trouwde in 1940 met de vooraanstaande NSB-er Meinout Marinus Rost van Tonningen. In 1945 overleed hij onder nooit precies opgehelderde omstandigheden in de gevangenis van Scheveningen. Officieel pleegde hij zelfmoord, zijn weduwe heeft altijd volgehouden dat haar man vermoord is.

Na 1945 keerde het tij voor de weduwe Rost van Tonningen. Maar haar leven lang hield zij halsstarrig vol dat de nazistische ideologie juist was, ontving ze thuis neonazi’s en noemde concentratiekampen “vervelend, maar noodzakelijk”. Toen ze in 2007 overleed, hadden haar kinderen allang afstand van haar ideeën genomen.

Tijdgeest

Beide dames zagen er zeer verzorgd uit, droegen een keurig kapsel en waren welbespraakt. De vorm was dus dik voor elkaar, maar de inhoud van hun boodschap was fouter dan fout en verkeerder dan verkeerd. Politiek en ideologisch gezien was Rost van Tonningen extreem rechts en Margot Honecker uiterst links. De dames deelden de extreme opvattingen van wijlen hun echtgenoten. Des te meer ze de tijdgeest tegenhadden, des te stugger hielden ze hun eigen waarheid vol. De ironie wil dat dat een zeker respect afdwingt. Dat is gevaarlijk, omdat hun ideologieën vele tegenstanders het leven kostte. Dat zagen beide dames als een noodzakelijk kwaad.

portret Levski - kopieTot slot – wat zou Levski er van gevonden hebben?

Hij zou het totaal oneens geweest zijn met de ideologieën van de zwarte weduwen. Levski schreef in 1869 zijn boek over het toekomstige, democratische Bulgarije. De dames bleven hangen in de foute filosofieën van de 20e eeuw, Levski was in de 19e eeuw zijn tijd ver vooruit.

 

Geen Brexit

Op 23 juni 2016 mogen de Britten in een referendum bepalen of ze in de EU willen blijven. Na zijn verkiezingsoverwinning in 2015 voelt premier Cameron zich zeker van zijn zaak. De Londense bankiers zijn dat niet. Maar wordt het spannend?

Margaret Thatcher blafte luid, maar beet niet (bron foto - Wikipedia)

Margaret Thatcher blafte luid, maar beet niet (bron foto – Wikipedia)

De Engelsen blijven vrijwel zeker in het Brusselse machtsblok. Sinds 1973 zijn ze dat met frisse tegenzin. Margaret Thatcher had in de jaren tachtig haar dwarsliggende rol met de slogan “I want my money back”. Cameron speelt het spel diplomatieker.

Basis

Sinds 1957 is het fundament van de EU de samenwerking tussen Frankrijk en (West-) Duitsland. Tussen 1870 en 1945 vochten ze drie oorlogen uit, daarna wilden ze vrede. Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn de andere beide Europese steunpilaren. De laatste tijd tonen Hongarije en Polen de nieuwe, oostwaartse balans.

Kiezen de Britten onverwacht toch voor "splendid isolation"? (bron foto - Wikipedia)

Kiezen de Britten onverwacht toch voor “splendid isolation”? (bron foto – Wikipedia)

Niet, niet, en niet

De afgelopen jaren was er sprake van een mogelijke Grexit. Premier Tsipras bezweek echter onder de druk van de financiële wereld, en Griekenland bleef binnen de EU. In het recente referendum over Oekraïne gaven de organisatoren toe dat het hen ging om een Nexit – Nederland uit de EU. Maar dat gebeurde evenmin. Ten tijde van de Griekse crisis was er sprake van een mogelijke noordelijke euro (“n-euro”) en een zuidelijke euro (“z-euro”). De noordelijke, rijke EU-lidstaten zouden hun eigen variant van de euro krijgen, de zuidelijke landen eentje die iets minder waard zou zijn. Ook dat ging niet door.

Evenwicht

Als de Britten onverwacht toch voor een Brexit kiezen, dan wordt het Europese evenwicht flink verstoord. Een Engels vertrek is veel drastischer dan dat van Griekenland of Nederland. De Londense bankiers worden knap zenuwachtig en voeren een pro-EU campagne. Maar dat is slechts een financiële facade. Bij een Brexit worden ze hooguit iets minder schatrijk, de Britse economie kan die schok wel aan. Londen was ooit het centrum van het Britse koloniale wereldrijk, sinds enkele decennia is het met New York, Frankfurt, Shanghai en Dubai één van de financiële mondiale hoofdsteden.

Of houdt Cameron zijn volk na 43 jaar gewoon binnen de EU? (bron foto - Wikipedia)

Of houdt Cameron zijn volk na 43 jaar gewoon binnen de EU? (bron foto – Wikipedia)

Trump

Er zijn bovendien andere, dringender kwesties. Ten eerste dreigt Europa te bezwijken onder de vluchtelingencrisis. Ten tweede is het afwachten of een mogelijke Amerikaanse president Trump zijn dreigingen met een aggressief buitenlands beleid waarmaakt. Ten derde is er volop onrust in de Arabische wereld. Daar verandert een eventuele Brexit weinig aan.

 

 

portret Levski - kopieTot slot – wat zou Levski er van gevonden hebben?

Hij zou het prima hebben gevonden dat de Britten deze kwestie zelfstandig en democratisch oplossen. Levski schreef in 1869 met zijn manifest “Heilige, schone republiek” een blauwdruk voor een toekomstig Bulgarije. Naar zijn mening zouden de Engelsen EU-lid moeten blijven, de rol van kritische meedenker is binnen het Brusselse machtsblok nuttiger dan die van criticaster aan de buitenkant.

 

Zuid-Moluks tegenwicht bij aanslag Brussel

Na Madrid in 2004, Londen in 2005 en Parijs in 2015 hebben terroristen dit keer in Brussel toegeslagen. Het past in de sfeer van angst en haat die op 11 september 2001 begon. De aanslagplegers kunnen wijze lessen leren van de Zuid-Molukkers.

Rocky Tuhuteru als bevlogen presentator (bron foto - Wikipedia)

Rocky Tuhuteru als bevlogen presentator (bron foto – Wikipedia)

Dit jaar is het precies 65 jaar geleden dat ze vanuit Indonesië naar Nederland kwamen. Ze zijn een vergeten groep allochtonen geworden. Zo zeer vergeten, dat ze bijna autochtoon zijn. Maar in hun namen en harten heerst nog altijd de Zuid-Molukse ziel.

Lessen

In de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw zaaiden ze paniek en verwarring. De treinkaping in het Drentse Wijster in 1975 was het dramatische dieptepunt. Hoewel ten zeerste af te keuren, waren de acties een schreeuw om aandacht. De Zuid-Molukkers voelden zich in de steek gelaten door de Nederlandse overheid. Ze hebben uit die zwarte jaren wijze lessen geleerd.

Simon Tahamata en Rocky Tuhuteru lieten zien hoe het wel kon. Tahamata speelde voor Ajax (1976-1980) en Feyenoord (1984-1987). Tuhuteru was presentator (1987-2000) van het populaire radio sportprogramma Langs de lijn. Hun werk had niets te maken met de Zuid-Molukse zaak en daarin zat juist de kracht. Ze lieten zien dat hun volk het met gewoon hard werken ver kan schoppen in Nederland.

Hoop

In bange dagen geven intellectuelen zoals schrijvers, dichters en zangers hoop. De Vlaamse schrijver en rasverteller Geert van Istendael beschrijft in zijn klassieker Arm Brussel (1992, zesde druk 2013) het wel en wee van de Belgische hoofdstad. De Nederlandse zangeres en troubadour Liesbeth List bezong in Brussel (1970) de veerkracht van de stad.

Van Istendael op zijn best als verteller over Brussel (bron foto - JB)

Van Istendael op zijn best als verteller over Brussel (bron foto – JB)

De Balkan biedt een nuttige spiegel. Tussen 1919 en 1934 terroriseerde de IMRO (Interne Macedonische Revolutionaire Organisatie) de regio. In 1918 was Macedonië verdeeld over Bulgarije, Griekenland en Joegoslavië. De IMRO vond op historische gronden dat Macedonië bij Bulgarije hoorde.

Verdeeld

De organisatie schuwde geen enkel middel om dat doel te bereiken. Het was een staat-in-de-staat met een eigen leger, rechtspraak en belastingdienst. Met aanslagen in Sofia ontwrichtten ze de destijds wankele Bulgaarse democratie. Balkanschrijver A. den Doolaard was er heel kritisch over. Rond 1925 raakte de IMRO verzwakt door interne verdeeldheid. In 1934 maakte de Bulgaarse overheid er korte metten mee.

Tegenwoordig is Bulgaars Macedonië, met het mooie Pirin-gebergte, een populair wintersportgebied.

 

portret Levski - kopieTot slot – wat zou Levski er van gevonden hebben?

Hij zou tegen de aanslag in Brussel zijn geweest. Met een klimaat van angst en haat bereik je niet veel. Als je tegen het overheersende bewind bent, moet je dat met een revolutie omver werpen.

Verdrag Oekraïne voorpost EU-lidmaatschap

In april mag Nederland stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Het is de volgende stap in de Koude Oorlog van de 21e eeuw. Den Haag en Brussel doen het voorkomen alsof Kiev met dat verdrag het moderne Europa binnenkomt. De werkelijkheid is echter veel grimmiger.

Oekraïne - grensland tussen Rusland en Europa (bron foto - Wikipedia)

Oekraïne – grensland tussen Rusland en Europa (bron foto – Wikipedia)

Er zitten drie grote schaduwkanten aan het verdrag. Ten eerste is het de enige stap die de EU kan zetten richting Oekraïne zonder een oorlog met Rusland te veroorzaken. Ten tweede is het een gewiekste tegenzet na de omstreden Russische annexatie van het schiereiland Krim in 2014. Ten derde is het associatieverdrag precies datgene wat de EU wil met Oekraïne – handel drijven. De vooruitgang van het Oost-Europese land, waar sommige deskundigen de mond vol van hebben, interesseert hen weinig. Het gaat om een markt van zo’n 45 miljoen consumenten

Twee gezichten.

Wie wel eens in Lviv (in het Russisch “Lvov”) is geweest, kent de twee gezichten van de grootste stad van West-Oekraïne. Qua architectuur waan je je in Oostenrijk-Hongarije van anderhalve eeuw geleden. Wat betreft mentaliteit voel je je echter in Rusland. Kiev lijkt, afgezien van de Oekraïnse straatnaamborden en andere officiële uitingen, een soort klein-Moskou. Dat Russische gevoel is het sterkst in Charkiv (Russisch “Charkov”) en Donetsk, in Oost-Oekraïne. Door een staatkundige vergissing zijn die steden ooit in een verkeerd land terechtgekomen.

Wachtkamer

Oekraíne zit in een cruciale fase in haar geschiedenis. Maar dat gold overal in Oost-Europa in de afgelopen kwart eeuw. Een groot deel van de voormalige communistische landen hoort inmiddels bij de EU. Landen zoals Albanië, Macedonië en Bosnië zitten in de Brusselse wachtkamer. Gezien het tegenwicht dat onder meer Polen en Hongarije de laatste tijd bieden aan de EU, blijkt dat het allesbehalve goud is dat Brussel te bieden heeft. Het lidmaatschap van het Europese gezelschap leek zo prachtig mooi in 2004, maar Midden-Europa realiseert zich nu terdege welke prijs het betaalt. De EU zal overigens ook deze crisis zo goed als zeker doorstaan, maar lastig is het wel.

De huidige 28 lidstaten van de EU (bron foto - Wikipedia)

De huidige 28 lidstaten van de EU (bron foto – Wikipedia)

Eerlijk

In die kwakkelende EU past Oekraïne niet. Kiev is tegen wil en dank met Rusland verbonden. Onder Poetin waait een koude, anti-westerse wind in Moskou. Nauwere banden met Brussel zijn dan verleidelijk, maar niet verstandig. De EU moet bovendien eerlijk zijn, ze wil gewoon geld verdienen aan de handel met Kiev. En op (heel) lange termijn moet het verdrag Oekraïne binnen de EU loodsen.

 

 

 

portret Levski - kopieTot slot – wat zou Levski er van hebben gevonden?

Hij zou er niet eens geweest zijn met het verdrag. Oekraïne moet zo wijs en verstandig zijn om, los van buitenlandse bemoeienis, het heft in eigen handen te nemen. Het land wordt nu gesandwiched tussen Rusland en EU.

Hoofdredacteur
jan.buruma@telfort.nl